ØSTNES OLDTIMERS


 

ØSTNES OLDTIMERS MED JUBILEUMSBOK !

Musikken som hobby og avkobling fra den daglige dont går igjen som en rød tråd i alt orkesteret har foretatt seg. Alle medlemmene har vært i fast arbeid innen ulike profesjoner, men alle har hatt musikken som felles interesse. I Romerikes Blad ble bandet omtalt som et publikumsky ”doldis”-orkester, naturlig nok ettersom man var mer opptatt av musikken enn å vise seg fram ! 

Orkesteret spiller storband orientert melodisk jazz inspirert av bl.a. Benny Goodman, Glenn Miller og Charlie Barnet, med innsmett av fransk og latinamerikansk dansemusikk. Når Oldtimers nå har passert 45 år er heldigvis den livslange historien samlet mellom to permer med masse flotte nostalgiske bilder. Iflg. orkesteret er boka mest til innvortes bruk, men det er mulig å bestille den ! Send en mail til lijazz@online.no. Pris kr. 650,-


Mandag 11.05.2015 mottok vi den triste beskjeden om at Kapellmesteren har spillt sin siste tone, 82 år gammel. Hele sitt liv viet Jan Østnes til musikken, både som musiker og med sin musikkforretning. En bauta i Lillestrøms kulturliv, musiker, ildsjel, inspirator, gledesspreder med mange gode replikker på lur, kunnskapsrikt, hjertevarmt og godt menneske har sovnet inn. Jan vil bli dypt savnet. Hvil i fred. Musikken vet vi du har tatt med deg. Og historien om ditt kjære orkester Østnes Oldtimers er ikke slutt !
(For minneord klikk her)

 

Litt historikk om orkesteret 

1968 - 1976

Den som først har tatt i et instrument og vært med i orkestre og danseband av ulike slag klarer ikke å holde seg borte fra det i lange perioder. Slik var det også med Jan Østnes og Arild Stjernesund . Som så mange andre startet de i skolemiljø med danseband. Orkesteret oppstod i 1968 i Jans’s musikkforretning da han og Arild bestemte seg for å samle noen musikkvenner til et danseband.  I de første årene gikk det under Jan Østnes Orkester. Ved siden av å være et hobbyorkester fungerte det i en periode som promotionband for Jan Østnes Musikk og Yamaha.

De første øvelsene var i Jan’s forretning, Fritidshuset på Kjeller og i den daværende Åmodt gården. Senere var det også øvelser bl.a i Kinokjelleren. Skedsmo Videregående skole har huset bandet fra 1991.

I løpet av bandets 40 år har bandet hatt skifte i medlemsrekkene, men beholdt en hard kjerne i Jan Østnes, Arild Stjernesund, Sven Olav Esvall, Jonny Torp, Svein Standnes og Rolf Kristoffersen. I begynnelsen var det dansemesterskap, Snileball på Lillestrøm Gymnas, Røde Kors uka i Lillestrøm, Pinguin Jazzklubb i Oslo og Metronomen – en klubb for amatørmusikere som startet opp så tidlig som begynnelsen på 50-åra og hadde tilholdssted først på Harmonien, deretter Arbeidersamfundet og Hotel Carlton hvor Oldtimers ofte spilte. Repertoaret var preget av datidens populærmusikk, fra Herb Alpert, Burt Bacharach med flere. I tiden  1966-71 var Laila Kristin Johansen bandets vokalist.

I konkurranse med flere danseorkestere ble bandet i 3 år på rad (1972-74)  plukket ut til å spille for norgesmesterskapet i dans og dette førte også til deres TV debut i 1974.  

 

1977 – 1984

Bandet tok så en pause fra mai 1976 til november 1980. Etter dette oppholdet kom bandet i gang igjen , men nå uten vokalist. Det fortsatte med vanlige danseoppdrag. I tillegg var orkesteraktiviteten preget av kassett- og radio-opptak.

Fra begynnelsen av 80-årene og fram til i dag har orkesteret begått hele 9 kassetter og en CD.

Samtidig har det vært ca. 30 sendinger i NRK Radio under betegnelsen ”Så tar vi en dans”. Det siste takket være god kontakt med musikeren og den dyktige musikkprogramlederen i NRK, Harald Gundhus.

Fra samme tid konsentrerte orkesteret seg om dansemusikk fra 30-, 40- og 50-åra. Bandet ble storbandorientert med et islett av fransk og latinamerikansk dansemusikk. I pressen ble bandet omtalt som et publikumsky ”doldis”-orkester, naturlig nok ettersom man var mer opptatt av musikken enn å vise seg fram.

 

1985 – 1998

I 1985 kom Beate Skråmm Bakker med som vokalist. Fra da av talte orkesteret 10 medlemmer, et antall det har behold frem til i dag.

Hele tiden har onsdag vært orkesterets faste øvelsedag. Onsdagsklubben oppstod i 1986 da Jan Østnes fant på å samle bandets venner og kjente til en hyggestund på Fagerborg Hotel hotell. Siste onsdag  i måneden ble som regel benyttet, derav navnet. Fra Onsdagsklubben har det vært ”live” radio-opptak med Nora Brockstedt og Per Müller som gjestesolister. Orkesteret er spesielt stolte av å kunne fortelle at under en onsdagstreff fikk de besøk av Arne Domnerus, Rolf Gustafsson, Uffe Berg og Alice Babs’ datter, Titti Sjöblom, som alle satt inn med bandet og spilte !        

Orkesterets 25-års jubileum ble behørig feiret med med konsert og gjester i Lillestrøm Kultursenter. Harald Gundhus, en fremragende tenorsaksofonist, var en av gjestesolistene. NRK gjorde opptak fra konserten til to radio-programmer. Dessuten ble det gitt ut en jubileumskassett.

 

Som nevnt innledningsvis har musikken som hobby og avkobling fra den daglige dont gått  igjen som en rød tråd i alt orkesteret har foretatt seg. Alle medlemmene har vært i fast arbeid innen ulike profesjoner, men alle har hatt musikken som felles interesse. Eksempelvis er orkesterets arrangører, Arild og Sven Olav, h.h.v. tannlege og arkitekt.

Det har også vært en fast spøk at Arild ”fyller hullene med musikk”. Gjennom årene har det blitt over 600 arrangementer i arkivet. Sven Olav har også bidratt som komponist på flere melodier. ”Tie Break”, en av melodiene på CD’en, er et svingende eksempel på dette.

Når man spiller for hyggens skyld, er det ikke så viktig med betalte ”oppdrag”. Eksempelvis spilte orkesteret gratis i en årrekke ved Skedsmo Lions årlige sammenkomst i Skedsmo Samfunnshus. Ved disse arrangementene deltok kjente navn som Per Aabel, ”Hjallis”, Åse Wentzel, Åse Kleveland, samt flere artister med tilknytning til Romerike.

 

1998 – 2008

De siste 10 årene har Oldtimers fortsatt å kjøre sitt gamle konsept, hatt sine ukentlige øvelser og hatt noen få, men eksklusive oppdrag. Verdt å merke seg er at de har deltatt på alle Byfester i Lillestrøm, dvs. i alt 10 ganger til nå. De har hatt bl.a. flere ”Ballroom”-oppdrag på Continental og Grand i Oslo. På Hotel Arena har det vært arrangert nye populære Onsdagsklubbkvelder under samme lest som de tidligere, men med litt stivere snipp og stil.

Det aller viktigste er den musikkgleden de i alle disse årene har formidlet i nærmiljøet og på Romerike gjennom hele 40 år. La tittelen på deres CD, ”Sweet & Swing med någo’ attåt”, stå som symbol på både deres musikalitet og smittende humør som har gledet så mange i alle disse årene.  


ØSTNES OLDTIMERS 40-ÅRS JUBILEUMSKONSERT
GJESTER; VOKALGRUPPA "KORILLE" OG LEIF TANGEN

Lillestrøm Kultursenter fredag 29.09.2008 kl.19.30 

Oldtimers musikkperler fra den ”gyllne swingperiode” under ledelse av kapellmester Jan Østnes og med Leif Tangen som gjestevokalist, kombinert med den gjestende vokalgruppa Korille’s beslektede humørfylte repertoar i egen innpakning, bør være garantister for rytmisk harmonirikdom og en swingende jubileumsfeiring når vårt lokale og særdeles populære danseorkester fyller 40 år !
Når Oldtimers fyller 40 år er det klart at vi alle stiller opp og koser oss sammen med bandet på den store kvelden i Lillestrøm Kultursenter.

Lillestrøm Jazzklubb, i samarbeid med Lillestrøm Kultursenter, fikk æren av å være arrangør av jubileumskonserten !

Odd H. Brubak 

Leder, Lillestrøm Jazzklubb

 

MINNEORD
JAN ØSTNES

Mandag 11.05.2015 mottok vi den triste beskjeden om at Jan Østnes har spillt sin siste tone, 82 år gammel. Hele sitt liv viet Jan til musikken, både som musiker og med sin musikkforretning, Jan Østnes Musikk, som ble et begrep langt utover landet. I butikken oppstod også Østnes Oldtimers i 1968 i da han og Arild Stjernesund bestemte seg for å samle noen musikkvenner til et danseband.  I de første årene gikk det under navnet Jan Østnes Orkester. Ved siden av å være et hobbyorkester fungerte det i en periode som promotionband for Jan Østnes Musikk og Yamaha. Utgangspunktet skulle være å spille swingbasert musikk med en ”sound” for et storband. Denne musikken var allerede på dette tidspunktet truet av ”pop-musikken”, så etter noen år i tråd med Jans lune humor ble navnet endret til Østnes Oldtimers siden dette nå var blitt  musikk for ”gamlinger” !

Orkesteret hadde ikke en visjon om å stå på de store verdensscener eller nasjonale arenaer, men heller med et ønske om å underholde seg selv og de aller nærmeste omgivelsene i Lillestrøm. Hele tiden har onsdag vært orkesterets faste øvelsedag. Onsdagsklubben, som raskt ble utrolig populær, oppstod i 1986 da Jan fant på å samle bandets venner og kjente til en hyggestund på Fagerborg Hotel. Siste onsdag  i måneden ble som regel benyttet, derav navnet. Fra Onsdagsklubben har det vært ”live” radio-opptak med Nora Brockstedt og Per Müller som gjestesolister.

Jan Østnes var den naturlige Kapellmester og har vært svært sentral i utviklingen av orkesteret. Hans nettverk og bekjentskapskrets skulle vise seg å få stor betydning og tilgang på spilleoppdrag. Ikke minst samarbeidet med jazzmusiker og programskaper i NRK, Harald Gundhus. Dette resulterte i et 20-talls programmer på NRK P2 hvor bandet fikk fremføre sin kjære musikk.

Det må heller ikke glemmes at Jan som profesjonell branjemann med egen musikkforretning i Lillestrøm, har hatt stor betydning for musikklivet i Lillestrøm og omegnen. Utallige mange har kjøpt sine sterkt rabatterte instrumenter, noter og tilbehør i butikken hans. I tillegg var det et sentralt samlingssted for musikere og musikkinteresserte i alle aldre. Jan var alltid interssert i hva som foregikk og kom med gode råd. Sågar ideen om å revitalisere Lillestrøm Jazzklubb oppstod i butikken da en fast kompisgjeng mimret om den gamle Jazzklubben på 70-tallet. For å hjelpe til med å komme igang igjen bidro Jan med mikrofoner og var alltid glødende opptatt av hvem som skulle spille og en hyppig gjest. Han var svært fornøyd med å bli medlem 007 og ble selvsagt også æresmedlem av klubben.   

Til slutt må også nevnes at Jan allerede som 17 åring var med i sitt første danseorkester, Roberts Trio, med Robert Jakobsen (ten,clar,git), Gunnar Thon (fele) og Jan Østnes (trekkspill). Allerde i 1951 ble Scandiakvartetten etablert med Pete Ruud (gitar, arr), Leif Tangen (vokal),  Jan Østnes (piano, trekkspill) og Odd Johnsrud (trommer). Dette ble også et svært populært orkester som mange sikkert vil huske fra ”Sommerkveld i Sørumsparken” i over 30 år i regi av Jans gode venn, Leif Tangen. Opp gjennom årene har også Jan akkompagnert Leif på trekkspill utallige ganger rundt omkring i distriktet til stor glede for lokalbefolkningen. Hans forkjærlighet til toraderen resulterte også til at han tok initiativ til å stifte Lillestrøm Trekkspillklubb i 1972.  

En bauta i Lillestrøms kulturliv, en musikkens ridder, ildsjel, inspirator, gledesspreder med lun humor og mange gode replikker på lur, kunnskapsrikt, hjertevarmt og godt menneske har sovnet inn. Jan Østnes vil bli dypt savnet. Hvil i fred. Musikken vet vi du har tatt med deg. 

Odd H. Brubak

Leder, Lillestrøm Jazzklubb